PONIEDZIAŁEK                                                                                                                       13.05.2019

8:20-I śniadanie-Kawa na mleku,  chleb pszenno-żytni, masło, krakowska drobiowa, ogórek

10:15-II śniadanie-Marchewka młoda, jabłko, morela suszona

12:00-II danie-Makaron z serem i polewą jogurtowo-wiśniową  (alergeny: pszenica, białko mleka)  woda  z cytryną

14:30- I danie-Zupa szczawiowa z jajkiem  (alergeny: seler, jaja, białko mleka )


WTOREK                                                                                                                                               14.05.2019

8:20-I śniadanie-Płatki ryżowe  na mleku, bułka  z ziarnem (alergeny: jęczmień, żyto, pszenica, sezam ) masło,  mozzarella, pomidor, bazylia (alergeny: białko mleka)

10.15-II śniadanie-Smotthie z bananem, kiwi, sok jabłkowy

12.00-II danie-Filet z kurczaka w sezamie  (alergeny: pszenica, jaja, sezam) mizeria z jogurtem  (alergeny: białko mleka) ziemniaki, woda

14.30-I danie-Zupa kalafiorowa z natką pietruszki (alergeny:  seler, białko mleka )


ŚRODA                                                                                                                                           15.05.2019

8:20-I samodzielne śniadanie- Kakao na mleku, chleb mieszany (alergeny: pszenica, żyto, jęczmień, sezam)  masło, jajko gotowane, kiełbasa krucha drobiowa,   pomidor, ogórek małosolny (alergeny: białko mleka, jaja)

10.15-II śniadanie-Jogurt z miodem,   jabłko

12.00-II danie-Gulasz z szynki z kolorowymi warzywami  (alergeny: pszenica, seler)  kasza gryczana na sypko, ogórek świeży, kompot wieloowocowy

14.30-I danie-Krem z zielonego groszku z tymiankiem (alergeny: seler,  białko mleka)


CZWARTEK                                                                                                                                           16.05.2019

8:20-I śniadanie-Kawa na mleku,  chleb słonecznikowy (alergeny: pszenica, żyto, jęczmień)  masło, schab pieczony, pomidor, sałata

10:15-II śniadanie-Krem twarogowo-jogurtowy z owocami (alergeny: białko mleka)

12:00-II danie- Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym (alergeny: pszenica, jaja, białko mleka) fasolka szparagowa z masłem, ziemniaki, woda

14:30-I danie-Krupnik z kaszy jaglanej z warzywami  ( alergeny: seler, białko mleka)


PIĄTEK                                                                                                                                                17.05.2019

8:20-I śniadanie-Płatki kukurydziane  na mleku, rogalik maślany  ( alergeny: pszenica, jaja) twarożek (alergeny: białko  mleka )

10:15-II śniadanie-Banan, jogurt naturalny

12:00-II danie-Kotlet z  dorsza   (alergeny: ryba, pszenica, jaja)  surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem, ziemniaki, kompot wieloowocowa

14:30-I danie: Zupa botwinką i koperkiem  (alergeny: białko mleka, seler )

 



INFORMACJA O PRODUKTACH POWODUJĄCYCH ALERGIE
I NIETOLERANCJE POKARMOWE 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r., w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, informujemy Państwa o produktach stosowanych w przedszkolu, które zawierają alergeny pokarmowe, mogące powodować nietolerancje pokarmowe lub alergie. 

W związku z powyższym, w jadłospisie znajdują się oznakowania alergenów zgodnie z rozporządzeniem.

Lp. Alergen wg rozporządzenia Produkty stosowane w naszej kuchni
1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, kasza jaglana, gryczana, makaron, bułka tarta, kawa zbożowa, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo- białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
2 MLEKO mleko, masło, masło klarowane, jogurt, ser, twaróg – ser biały, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
3 JAJA jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
4 RYBY ryby surowe – mrożone, przetworzone – pasty rybne
5 SOJA BRAK
6 SELER seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7 GORCZYCA wędlina, produkty mięsne, przyprawa curry, mieszanki ziół
8 NASIONA SEZAMU ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, rodzynki
9 SKORUPIAKI BRAK
10 ORZECHY bakalie, desery, wypieki, wiórki kokosowe
11 DWUTLENEK SIARKI owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela
12 ŁUBINY BRAK
13 ORZESZKI ZIEMNE masło arachidowe, bakalie
14 MIĘCZAKI BRAK