PONIEDZIAŁEK                                                                                                                          21.01.2019

8:20-I śniadanie-Kawa na mleku,  chleb pszenno-żytni, pasta wędliniarsko-jajeczna ze szczypiorem (alergeny: białko sojowe, jaja)

10:15-II śniadanie-Sok multiwitamina, wafle zbożowe (alergeny: pszenica)

12:00-II danie-Indyk siekany w kremie z warzyw (alergeny: seler pszenica) surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, ryż brązowy, kompot wieloowocowy

14:30- I danie-Zupa selerowa  (alergeny: seler, białko, mleko ) mandarynka


WTOREK                                                                                                                                                22.01.2019

8:20-I śniadanie-Kakao, chleb 7-ziaren (alergeny: pszenica, żyto, jęczmień, sezam) ser żółty, papryka, sałata

10.15-II śniadanie-Słonecznik, gruszka, pomarańcza

12.00-II danie-Leniwe pierożki z masłem  (alergeny: jaja, białko, pszenica, mleko) surówka z marchwi, jabłka z jogurtem, kompot wiśniowy

14.30-I danie-Barszcz ukraiński (alergeny: białko, seler, mleko)


ŚRODA                                                                                                                                               23.01.2019

8:20-I samodzielne śniadanie- Kakao na mleku, chleb graham i pszenno-żytni, (alergeny: pszenica, żyto, jęczmień) baton drobiowy, jajko gotowane, masło, rzodkiewka, roszponka, ogórek kiszony

10.15-II śniadanie-Cząstki owoców: melon, jabłka, mandarynka, słonecznik

12.00-II danie-Stek mielony duszony z cebulką   (alergeny: pszenica, jaja) buraczki z jabłkiem, ziemniaki z koperkiem, kompot wiśniowy

14.30-I danie-Zupa pomidorowa z makaronem  (alergeny: seler, białko, mleko, pszenica)


CZWARTEK                                                                                                                                           24.01.2019

8:20-I śniadanie-Kawa na mleku, chleb pszenno-żytni, pieczeń rzymska (wyrób własny)masło, sałata

10:15-II śniadanie-Banan

12:00-II danie-Kotlet z fileta drobiowego( alergeny: pszenica, jaja) marchewka z groszkiem, ziemniaki, napar imbirowo-cytrynowy z miodem

14:30-I danie-Biały barszcz ( alergeny: seler, białko, mleko, żyto)


PIĄTEK                                                                                                                                                 18.01.2019

8:20-I śniadanie-Kawa  na mleku, bułka z ziarnem (alergeny: pszenica, jęczmień, żyto, sezam)  masło, ser żółty, papryka

10:15-II śniadanie-Gruszka, mandarynka

12:00-II danie-Miruna w złocistej panierce  (alergeny: ryba) surówka z białej kapusty z marchewką, kukurydzą i jabłkiem z sosem jogurtowym, ziemniaki,   kompot

14:30-I danie: Zupa jarzynowa  (alergeny: białko, mleko, seler, żyto)



INFORMACJA O PRODUKTACH POWODUJĄCYCH ALERGIE
I NIETOLERANCJE POKARMOWE 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r., w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, informujemy Państwa o produktach stosowanych w przedszkolu, które zawierają alergeny pokarmowe, mogące powodować nietolerancje pokarmowe lub alergie. 

W związku z powyższym, w jadłospisie znajdują się oznakowania alergenów zgodnie z rozporządzeniem.

Lp. Alergen wg rozporządzenia Produkty stosowane w naszej kuchni
1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, kasza jaglana, gryczana, makaron, bułka tarta, kawa zbożowa, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo- białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
2 MLEKO mleko, masło, masło klarowane, jogurt, ser, twaróg – ser biały, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
3 JAJA jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
4 RYBY ryby surowe – mrożone, przetworzone – pasty rybne
5 SOJA BRAK
6 SELER seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7 GORCZYCA wędlina, produkty mięsne, przyprawa curry, mieszanki ziół
8 NASIONA SEZAMU ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, rodzynki
9 SKORUPIAKI BRAK
10 ORZECHY bakalie, desery, wypieki, wiórki kokosowe
11 DWUTLENEK SIARKI owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela
12 ŁUBINY BRAK
13 ORZESZKI ZIEMNE masło arachidowe, bakalie
14 MIĘCZAKI BRAK