PONIEDZIAŁEK                                                                                                                                  18.11.2019r

8:20 – I śniadanie –Kawa na mleku, chleb pszenno-żytni, szynka drobiowa, masło(alergeny: mleko), sałata, papryka kolorowa

 10.15-II śniadanie- Marchewka, ogórek, jabłko, prażony słonecznik

12:00- II danie-Naleśniki z serem i polewą jogurtowo-malinową(alergeny: pszenica, mleko, jaja), woda z miodem

14:30- I danie – Kapuśniak z kiszonej kapusty z majerankiem i lubczykiem (alergeny: seler)


WTOREK                                                                                                                                   19.11.20019r

8:20-I śniadanie- Makaron literki na mleku(alergeny: mleko, jęczmień), bułka z ziarnami (alergeny: pszenica, żyto, jęczmień ,sezam), ser żółty (alergeny: mleko), pomidor

10:15-II śniadanie- Mandarynka, gruszka, pestki dyni

12:00-I danie- Pulpety z indyka w kremie z warzyw(alergeny: pszenica, jaja, seler), buraczki z jabłkiem, ziemniaki z koperkiem, kompot owocowy

14:30-I danie- Krupnik jęczmienny z warzywami  (alergeny: jęczmień , seler)


ŚRODA                                                                                                                                          20.11.2019r

8:20-I śniadanie- Kakao na mleku, pieczywo  mieszane(alergeny: pszenica, jęczmień, żyto), szynka z indyka, twarożek z awokado, masło(alergeny: mleko), rzodkiewka, roszponka, papryka żółta

10.15-II śniadanie- Koktajl z kefiru i truskawek z płatkami owsianymi(alergeny: mleko, owies)

12.00-II danie-Spaghetti razowe z sosem mięsno- pomidorowym (alergeny: pszenica, jaja), kompot owocowy

14.30-I danie-Krem z białych warzyw z grzankami  (alergeny: mleko, seler, pszenica)


CZWARTEK                                                                                                                                 21.11.2019r

8:20-I śniadanie –Kawa na mleku, chleb graham(alergeny: pszenica, żyto, jęczmień), pasta serowo-jajeczna ze szczypiorkiem, masło(alergeny: jaja, mleko)

10:15-II śniadanie- Kisiel z musem malinowym, pałeczki kukurydziane

12.00-II danie –Pałki drobiowe duszone, surówka z selera, jabłka z rodzynkami i jogurtem naturalnym(alergeny; seler, mleko), ziemniaki z koperkiem, kompot owocowy

14.30-I danie –Barszcz czerwony (alergeny: seler, mleko )


PIĄTEK                                                                                                                                       22.11.2019r

8:20-I śniadanie- Kawa na mleku, chleb graham,(alergeny: pszenica, jęczmień, żyto), pasta serowo- jajeczna ze szczypiorem(alergeny: mleko, jajo)

10:15-II śniadanie- Mandarynka, jabłko, kiwi

12:00-II danie –Miruna w złocistej panierce (alergeny: ryba), surówka wielowarzywna z kapusty pekińskiej z kukurydzą, papryką, słonecznikiem i jogurtem naturalnym(alergeny: mleko) ziemniaki z koperkiem, woda z miodem

14:30 –I danie- Pomidorowa z makaronem (alergeny: seler, mleko, pszenica )



INFORMACJA O PRODUKTACH POWODUJĄCYCH ALERGIE
I NIETOLERANCJE POKARMOWE 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r., w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, informujemy Państwa o produktach stosowanych w przedszkolu, które zawierają alergeny pokarmowe, mogące powodować nietolerancje pokarmowe lub alergie. 

W związku z powyższym, w jadłospisie znajdują się oznakowania alergenów zgodnie z rozporządzeniem.

Lp. Alergen wg rozporządzenia Produkty stosowane w naszej kuchni
1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, kasza jaglana, gryczana, makaron, bułka tarta, kawa zbożowa, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo- białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
2 MLEKO mleko, masło, masło klarowane, jogurt, ser, twaróg – ser biały, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
3 JAJA jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
4 RYBY ryby surowe – mrożone, przetworzone – pasty rybne
5 SOJA BRAK
6 SELER seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7 GORCZYCA wędlina, produkty mięsne, przyprawa curry, mieszanki ziół
8 NASIONA SEZAMU ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, rodzynki
9 SKORUPIAKI BRAK
10 ORZECHY bakalie, desery, wypieki, wiórki kokosowe
11 DWUTLENEK SIARKI owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela
12 ŁUBINY BRAK
13 ORZESZKI ZIEMNE masło arachidowe, bakalie
14 MIĘCZAKI BRAK