PONIEDZIAŁEK                                                                                                                          19.11.2018

8:20-I śniadanie-Kawa na mleku, serdelki cielęce na gorąco(alergeny: białko sojowe) chleb pszenno-żytni, masło, papryka

10:15-II śniadanie-Marchew, rzodkiewka, ogórek świeży, banan

12:00-II danie-Ryż na mleku z jabłkami, cynamonem i polewą z jogurtu naturalnego (alergeny: białko, mleko) woda z cytryną

14:30- I danie-Zupa kalafiorowa z czerwona soczewicą i natką pietruszki (alergeny: seler, białko, mleko ) mandarynka

WTOREK                                                                                                                                           20.11.2018

8:20-I śniadanie-Kasza jaglana na  mleku, chleb graham(alergeny: pszenica, żyto, jęczmień) jajko gotowane, masło, szczypior, pomidor

10:15-II śniadanie-Pomarańcza, chrupki kukurydziane

12:00-II danie-Kotlet z drobiu z serem i pieczarką (alergeny: jaja, pszenica, mleko, białko) sałata z rzodkiewką z sosem jogurtu naturalnego, ziemniaki z koperkiem, napar imbirowo-cytrynowy z miodem

14.30-I danie-Zupa pomidorowa z makaronem świderki ( alergeny: białko, mleko, seler, pszenica, seler)jabłko

ŚRODA                                                                                                                                              21.11.2018

8:20-I samodzielne śniadanie- Kakao na mleku, chleb pszenno-żytni i słonecznikowy (alergeny: pszenica, żyto, jęczmień)szynka delikatesowa z kurcząt, ser żółty, roszponka, rzodkiewka, ogórek kiszony (alergeny: białko, mleko)

10.15-II śniadanie- Jogurt z miodem (alergeny: białko, mleko) jabłko

12.00-II danie-Zrazy duszone wieprzowe w sosie lekko chrzanowym (alergeny: pszenica, jaja, mleko, białko) buraczki z cebulą i jabłkiem, kasza orkiszowa (alergeny: pszenica) kompot

14.30-I danie-Zupa ziemniaczana z natką pietruszki (alergeny: seler) gruszka

CZWARTEK                                                                                                                                           22.11.2018

8:20-I śniadanie-Herbata z cytryną i imbirem, pasta rybno-twarogowa ze szczypiorem i papryką, (alergeny: białko, ryba, mleko)

10:15-II śniadanie-Kasza kukurydziana z musem truskawkowym (alergeny: białko, mleko)

12:00-II danie- Spaghetti wielozbożowe z sosem mięsno-pomidorowym z oregano i bazylią ( alergeny: pszenica) woda

14:30-I danie-Barszcz czerwony ( alergeny: białko, mleko, seler) jabłko

PIĄTEK                                                                                                                                         23.11.2018

8:20-I śniadanie-Płatki jaglane na mleku, bułka z ziarnami (alergeny: pszenica, żyto, jęczmień, sezam)twarożek ze szczypiorem i rzodkiewką (alergeny: białko, mleko)

10:15-II śniadanie-Jabłko, gruszka, żurawina

12:00-II danie-Miruna w panierce kukurydzianej (alergeny: ryba) surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, marchewką, kukurydzą, z sosem jogurtowym (alergeny: białko, mleko) ziemniaki z koperkiem, kompot owocowy

14:30-I danie: Zupa ogórkowa  (alergeny: białko, mleko, seler) mandarynka

 


 



INFORMACJA O PRODUKTACH POWODUJĄCYCH ALERGIE
I NIETOLERANCJE POKARMOWE 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r., w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, informujemy Państwa o produktach stosowanych w przedszkolu, które zawierają alergeny pokarmowe, mogące powodować nietolerancje pokarmowe lub alergie. 

W związku z powyższym, w jadłospisie znajdują się oznakowania alergenów zgodnie z rozporządzeniem.

Lp. Alergen wg rozporządzenia Produkty stosowane w naszej kuchni
1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, kasza jaglana, gryczana, makaron, bułka tarta, kawa zbożowa, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo- białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
2 MLEKO mleko, masło, masło klarowane, jogurt, ser, twaróg – ser biały, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
3 JAJA jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
4 RYBY ryby surowe – mrożone, przetworzone – pasty rybne
5 SOJA BRAK
6 SELER seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7 GORCZYCA wędlina, produkty mięsne, przyprawa curry, mieszanki ziół
8 NASIONA SEZAMU ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, rodzynki
9 SKORUPIAKI BRAK
10 ORZECHY bakalie, desery, wypieki, wiórki kokosowe
11 DWUTLENEK SIARKI owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela
12 ŁUBINY BRAK
13 ORZESZKI ZIEMNE masło arachidowe, bakalie
14 MIĘCZAKI BRAK