PONIEDZIAŁEK                                                                                                                           16.09.2019r

8:20 – I śniadanie –Kawa na mleku, serdelki drobiowe na gorąco, ketchup, chleb pszenno-żytni, ogórek świeży, papryka

 10.15-II śniadanie- Marchew, jabłko, śliwka

12:00- II danie-Naleśniki pszenno-żytnie z serem i polewą jogurtowo-wiśniową(alergeny: pszenica, jaja, żyto), woda z cytryną  

14:30- I danie – Ogórkowa (alergeny : seler, mleko)


WTOREK                                                                                                                                     17.09.20019r

8:20-I śniadanie- Kasza kukurydziana na mleku, chleb graham(alergeny: pszenica, jęczmień, żyto),pasta jajeczna ze szczypiorem i rzodkiewką ,masło(alergeny: jajko, mleko)

10:15-II śniadanie- Smoothie z banana, kiwi i soku jabłkowego

12:00-I danie- Filet z drobiu panierowany9alergeny: pszenica, jajka) sałata z jogurtem(alergeny: mleko), ziemniaki z koperkiem, kompot owocowy

14:30-I danie-Barszcz czerwony (alergeny : seler, mleko)


ŚRODA                                                                                                                                        18.09.2019r

8:20-I śniadanie- Kakao na mleku, pieczywo mieszane(alergeny: jęczmień, pszenica, żyto), szynka z indyka,     mozarella , masło ,pomidor, bazylia, ogórek świeży (alergeny :mleko)

10.15-II śniadanie- Koktajl z jogurtu i malin(alergeny: mleko)

12.00-II danie-Leczo warzywne z cukinii, papryki, pomidorów z ciecierzycą, kasza orkiszowa(alergeny: pszenica), kompot czarna porzeczka  

14.30-I danie-Wiejska z zacierką (alergeny: seler, pszenica)


CZWARTEK                                                                                                                                19.09.2019

8:20-I śniadanie –Herbata owocowa, chleb pszenno-żytni, pasta rybno-twarogowa ze szczypiorem i ogórkiem kiszonym(alergeny: ryba, mleko)

10:15-II śniadanie- Galaretka z owocami polana jogurtem (alergeny: mleko)

12.00-II danie –Pulpety z drobiu w kremie z warzyw(alergeny: pszenica, jajka), buraczki z jabłkiem, ziemniaki z koperkiem, woda z miodem

14.30-I danie –Jarzynowa (alergeny: seler, mleko)


PIĄTEK                                                                                                                                        20.09.2019r

8:20-I śniadanie- Kasza kuk-kus na mleku(alergeny: pszenica, mleko), bułka z ziarnami(alergeny: pszenica, jęczmień, sezam),ser żółty, masło, pomidor, sałata(mleko)

10:15-II śniadanie- Gruszka, winogrono, jabłko

12:00-II danie –Kotleciki rybne(alergeny: ryba ,pszenica, jajka),surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem, papryką ,słonecznikiem i sosem jogurtowym(alergeny: mleko), ziemniaki z koperkiem, kompot

14:30 –I danie- Pomidorowa z ryżem (alergeny: seler, mleko)


 



INFORMACJA O PRODUKTACH POWODUJĄCYCH ALERGIE
I NIETOLERANCJE POKARMOWE 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r., w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, informujemy Państwa o produktach stosowanych w przedszkolu, które zawierają alergeny pokarmowe, mogące powodować nietolerancje pokarmowe lub alergie. 

W związku z powyższym, w jadłospisie znajdują się oznakowania alergenów zgodnie z rozporządzeniem.

Lp. Alergen wg rozporządzenia Produkty stosowane w naszej kuchni
1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, kasza jaglana, gryczana, makaron, bułka tarta, kawa zbożowa, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo- białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
2 MLEKO mleko, masło, masło klarowane, jogurt, ser, twaróg – ser biały, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
3 JAJA jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
4 RYBY ryby surowe – mrożone, przetworzone – pasty rybne
5 SOJA BRAK
6 SELER seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7 GORCZYCA wędlina, produkty mięsne, przyprawa curry, mieszanki ziół
8 NASIONA SEZAMU ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, rodzynki
9 SKORUPIAKI BRAK
10 ORZECHY bakalie, desery, wypieki, wiórki kokosowe
11 DWUTLENEK SIARKI owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela
12 ŁUBINY BRAK
13 ORZESZKI ZIEMNE masło arachidowe, bakalie
14 MIĘCZAKI BRAK