PONIEDZIAŁEK                                                                                                                       18.03.2019

8:20-I śniadanie-Kawa na mleku,  chleb pszenno-żytni, masło, ketchup, serdelki drobiowe na gorąco, ogórek świeży

10:15-II śniadanie-Sok owocowo-warzywny, żurawina

12:00-II danie-Naleśniki z serem i polewą jogurtowo-malinową (alergeny: jaja, pszenica, białko mleka)  woda z cytryną

14:30- I danie-Zupa jarzynowa  z soczewicą (alergeny: seler, białko mleka ) jabłko

WTOREK                                                                                                                                               19.03.2019

8:20-I śniadanie-Kasza orkiszowa   na mleku  (alergeny: białko mleka, pszenica ) masło, jajko gotowane, sos jogurtowy z rzodkiewką i szczypiorem, papryka

10.15-II śniadanie-Owoce miks: kiwi, mandarynka, grejfrut

12.00-II danie-Kotleciki drobiowe z serem i pieczarkami (alergeny: pszenica, jaja, białko mleka) mizeria (alergeny: białko mleka) ziemniaki, kompot wieloowocowy

14.30-I danie-Zupa pomidorowa z ryżem  (alergeny:  seler, białko mleka)


ŚRODA                                                                                                                                           20.03.2019

8:20-I samodzielne śniadanie- Kakao na mleku, chleb pszenno-żytni, graham (alergeny: pszenica, żyto, jęczmień)  masło,  ser żółty, pasta z fasoli z cebulką i ziołami, ogórek świeży, roszponka, pomidor koktajlowy

10.15-II śniadanie-Krem twarogowo-jogurtowy z truskawką

12.00-II danie-Spaghetti wielozbożowe z sosem mięsno-pomidorowym z oregano, bazylią (alergeny: pszenica) woda

14.30-I danie-Krupnik z kaszy jaglanej z warzywami (alergeny: seler, białko mleka)


CZWARTEK                                                                                                                                           21.03.2019

8:20-I śniadanie-Herbata z cytryną, chleb pszenno-żytni, masło, pasta rybno-jajeczna ze szczypiorem, rzodkiewka (alergeny: rybka, jaja)

10:15-II śniadanie-Jogurt z miodem, jabłko

12:00-II danie-Pulpety drobiowe w sosie z warzywami  ( alergeny: jaja, pszenica, seler) ryż brązowy, kompot czarna porzeczka

14:30-I danie-Biały barszcz   ( alergeny: seler, żyto, białko mleka)


PIĄTEK                                                                                                                                                22.03.2019

8:20-I śniadanie-Płatki jęczmienne  na mleku, bułka z ziarnami  (alergeny: pszenica, jęczmień, żytosezam )twarożek domowy ze szczypiorem i rzodkiewką

10:15-II śniadanie- Jabłko, banan

12:00-II danie- Kotleciki rybne  z dorsza   (alergeny: ryba, jajko, pszenica)  surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem, koperkiem i sosem jogurtowym, ziemniaki, woda

14:30-I danie: Zupa wiejska  z zacierką (alergeny: pszenica, seler )


INFORMACJA O PRODUKTACH POWODUJĄCYCH ALERGIE
I NIETOLERANCJE POKARMOWE 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r., w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, informujemy Państwa o produktach stosowanych w przedszkolu, które zawierają alergeny pokarmowe, mogące powodować nietolerancje pokarmowe lub alergie. 

W związku z powyższym, w jadłospisie znajdują się oznakowania alergenów zgodnie z rozporządzeniem.

Lp. Alergen wg rozporządzenia Produkty stosowane w naszej kuchni
1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, kasza jaglana, gryczana, makaron, bułka tarta, kawa zbożowa, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo- białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
2 MLEKO mleko, masło, masło klarowane, jogurt, ser, twaróg – ser biały, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
3 JAJA jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
4 RYBY ryby surowe – mrożone, przetworzone – pasty rybne
5 SOJA BRAK
6 SELER seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7 GORCZYCA wędlina, produkty mięsne, przyprawa curry, mieszanki ziół
8 NASIONA SEZAMU ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, rodzynki
9 SKORUPIAKI BRAK
10 ORZECHY bakalie, desery, wypieki, wiórki kokosowe
11 DWUTLENEK SIARKI owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela
12 ŁUBINY BRAK
13 ORZESZKI ZIEMNE masło arachidowe, bakalie
14 MIĘCZAKI BRAK