PONIEDZIAŁEK                                                                                                                       15.07.2019

8:20-I śniadanie-Kawa na mleku,  chleb graham (alergeny: pszenica, żyto, jęczmień) ser żółty, kiełbasa

 z cielęciną (alergeny: mleko, soja) masło, pomidor, ogórek

10:15-II śniadanie: Sok owocowy, wafle ryżowe

12:00-II danie-Racuszki z  musem owocowym  (alergeny: pszenica, jaja) woda arbuzowa  

14:30- I danie-Barszcz ukraiński z fasolą   (alergeny: seler, mleko )

WTOREK                                                                                                                                              16.07.2019

8:20-I śniadanie-Kakao na  mleku, chleb pszenno-żytni, twarożek Almette z ogórkiem, koperkiem, masło (alergeny: mleko)   

10.15-II śniadanie-Nektarynka, marchew, jabłko

12.00-II danie- Stek  mielony duszony( alergeny: pszenica, jaja) buraczki z cebulką i jabłkiem,  ziemniaki

 z koperkiem, kompot

14.30-I danie-Zupa owocowa z makaronem kokardki (alergeny:  pszenica, jaja )

ŚRODA                                                                                                                                           17.07.2019

8:20-I samodzielne śniadanie- Herbata z cytryną, chleb graham (alergeny: pszenica, żyto, jęczmień)  pasta

 z dorsza z warzywami (alergeny: ryba, seler) papryka kolorowa

10.15-II śniadanie-Koktajl z jogurtu i  malin (alergeny: mleko)

12.00-II danie-Schab w sosie z warzywami  (alergeny: pszenica, seler)  kalafior z masłem (alergeny: mleko) kasza orkiszowa (alergeny: pszenica) woda z miętą   i pomarańczą

14.30-I danie-Zupa ogórkowa (alergeny: seler, mleko)

CZWARTEK                                                                                                                                          18.07.2019

8:20-I śniadanie-Kakao na mleku, chleb razowy (alergeny: pszenica, żyto, jęczmień) jajko gotowane, szczypior, pomidor, sos jogurtowo-czosnkowy (alergeny: mleko)

10:15-II śniadanie-Owoce sezonowe

12:00-II danie- Kotlet z kurczaka (alergeny: pszenica, jaja) sałatka z pomidorów z ogórkiem małosolnym

 i papryką, ziemniaki, kompot czarna porzeczka

14:30-I danie-Rosół z makaronem nitki ( alergeny: seler, jajka, pszenica)

PIĄTEK                                                                                                                                                19.07.2019

8:20-I śniadanie-Płatki ryżowe  na mleku, bułka z ziarnami, ( alergeny: pszenica, jęczmień, żyto, sezam) mozarella (alergeny: mleko) pomidor, bazylia

10:15-II śniadanie-Sałatka owocowa

12:00-II danie-Spaghetti  z rybką i warzywami (alergeny: ryba, pszenica, jaja) woda z cytryną

14:30-I danie: Zupa jarzynowa ze świeżych warzyw z czerwoną soczewicą (alergeny: mleko, seler )

 




INFORMACJA O PRODUKTACH POWODUJĄCYCH ALERGIE
I NIETOLERANCJE POKARMOWE 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r., w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, informujemy Państwa o produktach stosowanych w przedszkolu, które zawierają alergeny pokarmowe, mogące powodować nietolerancje pokarmowe lub alergie. 

W związku z powyższym, w jadłospisie znajdują się oznakowania alergenów zgodnie z rozporządzeniem.

Lp. Alergen wg rozporządzenia Produkty stosowane w naszej kuchni
1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, kasza jaglana, gryczana, makaron, bułka tarta, kawa zbożowa, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo- białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
2 MLEKO mleko, masło, masło klarowane, jogurt, ser, twaróg – ser biały, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
3 JAJA jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
4 RYBY ryby surowe – mrożone, przetworzone – pasty rybne
5 SOJA BRAK
6 SELER seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7 GORCZYCA wędlina, produkty mięsne, przyprawa curry, mieszanki ziół
8 NASIONA SEZAMU ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, rodzynki
9 SKORUPIAKI BRAK
10 ORZECHY bakalie, desery, wypieki, wiórki kokosowe
11 DWUTLENEK SIARKI owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela
12 ŁUBINY BRAK
13 ORZESZKI ZIEMNE masło arachidowe, bakalie
14 MIĘCZAKI BRAK